Copilul si Calatoriile


Informatii Sfaturi Utile:

Cum ii asiguram copilului o calatorie placuta
Una dintre cele mai comode modalitati de deplasare intr-o calatorie in tara sau in strainatate, pe distante nu foarte lungi, este cea cu autoturismul personal. Desi exista si o parte rea, starea de stres si oboseala a soferului, nu mai trebuie sa alergati dupa rezervari, puteti pleca la orice ora doriti, iar avantajul cel mai mare este ca puteti indesa in portbagaj o gramada de valize, pe care nu va trebui sa le carati pana la tren sau avion, apoi pana la hotel si carora nu le veti duce grija sa nu se piarda. O problema care ar putea insa aparea in cazul familiilor cu copii mici este felul in care acestia vor suporta calatoria. Daca decideti insa ca nu puteti lasa copilul acasa – luand in calcul faptul ca acesta va avea un cuvant de spus in ceea ce priveste programul calatoriei , va vrea in parc si nu la muzeu, va vrea inghetata si nicidecum mancarea traditionala a locului- noi va oferim cateva sfaturi, care va vor ajuta sa fiti pregatiti pentru situatiile neplacute care ar putea aparea pe drum.
In primul rand, exista cateva lucruri de care nu trebuie sa uitati: hrana copiilor, lichidele de care acestia vor avea mare nevoie, schimburile (pentru copiii foarte mici) si cateva jucarii. HRANA: Sunt copii care in timpul drumului – de plictiseala sau de oboseala – mananca mai mult decat de obicei, dar sunt si copii care refuza orice li s-ar oferi. Parintii trebuie sa respecte apetitul copiilor: cei dintai trebuie hraniti, pentru ca altfel vor deveni irascibili, iar cei din urma nu trebuie fortati sa manance, pentru ca li s-ar putea face rau. In general, hrana copilului in timpul calatoriei nu trebuie sa difere de ceea ce mananca el in mod obisnuit. Mai greu este cu copiii invatati sa bea lapte, acesta fiind un aliment greu de pastrat in conditii de temperatura ridicata. In acest caz se recomanda fie existenta unei lazi frigorifice, fie preparat din lapte praf si apa chiar inainte de consum. In cazul in care nu aveti o lada frigorifica, trebuie sa luati alimente care nu se altereaza si sa verificati pe ambalajul produselor temperaturile maxime pe care le suporta.
LICHIDELE: Deshidratarea este un fenomen des intalnit in cazul calatoriei cu masina sau avionul. In locul bauturilor carbogazoase, care pot face rau in cazul calatoriilor lungi, sunt recomandate apa plata sau nectarul de fructe. SCHIMBURILE: Atunci cand aveti dept 'pasageri la bord' copii foarte micuti, trebuie sa aveti la indemana cateva scutece si hainute de schimb, un pachet de servetele (eventual si unul de servetele umede si parfumate) si o paturica din care sa improvizati un loc de schimbat. Pentru a evita insa situatia neplacuta in care trebuie sa schimbati copilul de cateva ori in timpul calatoriei cu masina, faceti opriri dese, ducand copilul la toaleta. JUCARIILE : Pentru a-i oferi copilului mai mult confort, luati in masina jucariile lui preferate, carti cu poze, carti de colorat si creioane. Daca are un obiect preferat sau vreun obiect fara de care nu poate dormi, nu ar fi prea bine pentru linistea dvs. sa-l uitati. Astfel, pe langa faptul ca se va simti ca acasa, toate acestea il vor tine ocupat si nu va stresa soferul cu manifestari de plictiseala. Copiilor mai mari luati-le un walkman sau un CD palyer, la care sa asculte muzica lor preferata sau carti si reviste. In cazul în care călătoriţi în străinătate împreună cu un copil minor, vă recomandăm următoarele: Încheiaţi, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie pentru copil, care să includă acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident (inclusiv transportul în România).
* Informaţi-vă despre riscurile eventuale de boli transmisibile la copii, care pot fi prezente în ţara în care călătoriţi; consultaţi un medic înainte de efectuarea deplasării şi solicitaţi toate infromaţiile privind măsurile de protecţie şi materialele medicale pe care le puteţi lua.
• Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în nici o situaţie, dar mai ales în aeroporturi sau în zone aglomerate (gări, autogări, pieţe, magazine).
• Nu lăsaţi copilul în compania unor persoane necunoscute.
* În cazul în care copilul merge la şcoală sau grădiniţă, informaţi-vă despre condiţiile de securitate ale incintei respective şi lăsaţi coordonatele dumneavoastră de contact personalului de îngrijire; asiguraţi-vă că regulile şcolii sau grădiniţei în privinţa preluării copiilor după program sunt foarte stricte şi nu permit preluarea copiilor de către alte persoane decât părinţii.
* Dacă copilul dumneavoastră dispare sau se rătăceşte, anunţaţi imediat autorităţile locale de poliţie şi ambasada sau consulatul